Mikael Kamber - Positiv psykologi

Michael Kamber positiv psykologi i Racoon

Mikael Kamber om positiv psykologi i Racoon

Dyrk dine styrker og håndtér dine svagheder

Når du arbejder bevidst med dine styrker, løfter du dig selv. Og når du ser styrkerne i andre, løfter du også dem. Ved at fokusere på styrker frem for svagheder, trives du bedre, er med til at skabe bedre arbejdspladser og resultater. Det var budskabet, da Mikael Kamber gæstede Racoon.

Den 23. september holdt Kamber oplæg til et af Racoons erhvervsarrangementer og delte ud af sin viden om positiv psykologi. Han fortalte, hvorfor det er en fordel at fokusere på styrker frem for svagheder. Det giver nemlig energi.

Ud over at være journalist og et kendt ansigt på TV er Mikael foredragsholder og forfatter og har en uddannelse inden for positiv psykologi.

Test dig selv

Oplægget startede med en test, hvor tilhørerne skulle tælle, hvor mange gange det hvide hold afleverede bolden i denne basketball-video. Prøv selv. Videoen er nemlig et supergodt eksempel på, at man kun ser det, man fokuserer på. Og du har et valg. Du vælger selv, om du vil fokusere på styrker eller svagheder – på det, der giver energi eller det, der dræner energi.

Er dit udgangspunkt negativt eller positivt?

Hvis du kun fokuserer på det negative, ender du med primært at se det, der er dårligt. Og så kommer det negative til at fylde din dag. Hvis du derimod fokuserer på det gode og glædes over de små ting i hverdagen, er det de gode ting, der kommer til at fylde din dag.

Du kan ændre vaner

Det er lettere sagt end gjort, men vi kan faktisk træne os selv i at ændre vaner. Også når det gælder tankemønstre.

Michael Kamber positiv psykologi i Racoon

Du kan ikke undgå det negative helt

Mikael Kamber understreger, at vi ikke helt kan lukke øjnene for negative forhold. Hvis vi sejler et skib, og der er hul i skroget, skal vi naturligvis ikke ignorere det, for så synker skibet. Men hvis der er skrammer i skibets lak, er det småting, som vi ikke skal dyrke. Vi kan altid finde noget, der ikke er perfekt, og det skal væk fra vores bevidsthed. For hvis vi fokuserer på ridserne i lakken, dyrker vi det negative og lever ikke i nuet.

Hvad giver du videre til andre?

Det gælder også i samvær med andre. Du kender sikkert en kollega eller en bekendt, der altid er negativ. Det er vanvittigt drænende. Så tænk over, hvordan du selv spreder energi. Er den positiv eller negativ?

Det er ikke nødvendigt at sige til folk, hvad de ikke duer til. Det ved de godt selv. Men hvis du fortæller dem, hvad de er gode til, så vokser de. Prøv det på teenageren derhjemme. Der sker mirakler! Eller prøv det på dine kolleger. Vær ødsel med ros og anerkendelse.

Du skal ikke lyve, men tage fat, hvor det går godt. Selv i den mest fastlåste situation vil der være en lille sprække, et lille lys. Det skal tændes og dyrkes, så der kommer mere af det. Og så det smitter af på andre områder.

Tænk på tre gode ting

Øv dig i at tænke positivt. Start med at fokusere på tre gode ting, der er sket i løbet af din dag. Det behøver ikke at være de tre allerbedste ting. Det kan bare være tre ting, du har været glad for. Det kan fx være, at solen skinnede, da du cyklede hjem, eller at du havde en god snak med din kollega, mens I var i gang med trapperengøringen. Hvis du fokuserer på de gode ting, lærer du at blive taknemmelig, og der kommer flere og flere gode ting til dig. For de er der allerede. Du skal bare opdage dem. Og når du lærer at fokusere på de gode ting, lærer du også at sige pyt til de negative ting, så de fylder mindre i din hverdag. For helt ærligt; SÅ vigtigt er det vel heller ikke, at toiletbrættet er slået ned?

Det viser forskningen

Hvis vi fokuserer på styrker frem for svagheder, viser forskningen, at vi bliver:

  • bedre til at lære
  • bedre til at præstere
  • bedre til at nå vores mål
  • mere kreative
  • mere succesfulde

Og hvem vil ikke gerne det? Forskning viser også, at investering i styrker giver større fremskridt end at investere i svagheder. Det gælder også for virksomheder.

Der sker noget inden i mennesker, når vi fokuserer på styrker

  • Vi bliver mere robuste
  • Vi får mere selvtillid
  • Vi får højere selvværd
  • Vi får større livstilfredshed
  • Vi får en større oplevelse af mening

Hvad er du god til? Spørger Mikael Kamber

Tænk over, hvad dine udvendige styrker er. Hvad er du god til – sådan helt åbenlyst. For Racoons medarbejdere er det blandt andet trappevask, erhvervsservice og rengøring.

Tænk også over dine indvendige styrker. Hvad giver dig energi? Det behøver ikke at være noget, du er god til, men det skal være noget, der føles godt for dig. Det kan fx være at lave keramik eller at løbe en tur.

Hvis du kan bruge tid på opgaver, du er god til og som samtidig giver dig energi, er det perfekt.

Hvad dræner dig for energi?

Der er sikkert også opgaver, der dræner dig for energi. Det kan godt være opgaver, som du er god til. For folk tror automatisk, at vi kan lide det, vi er gode til. Selvom det ikke altid er tilfældet.

For Mikael Kamber er rengøring en af dem. Han hader at gøre rent, men han er faktisk god til det, så derfor blev han altid sat til at gøre rent hjemme. Det er en opgave, der er svær at undgå, så derfor har han ændret strategi, når han gør rent. Han spiller (meget) høj musik, når han gør rent, så rengøringen ikke føles helt så slem.

Tænk på noget større

Man kan også lave en såkaldt ’coping-strategi’, hvor man tænker, at man arbejder for noget større. Hvis du fx gør rent på et hospital, så gør du ikke bare rent, men du redder liv. Det er med til at få dig til at tænke mere positivt om dit arbejde. Rengøring er en vigtig funktion. På hospitaler redder det liv. I beboelsesejendomme får det beboerne til at føle sig trygge og velkomne.

Flyt rundt på tingene

Det kan være en god idé at flytte rundt på nogle af tingene, så du bruger mere tid på ting, som du både er god til, og som føles gode for dig. Derfor kan det betale sig at bruge tid på at tænke over, hvad der gør dig glad, og hvad du med fordel kan skrue op og ned for i arbejds- og privatlivet.

Hvordan møder du andre?

Tænk også over, hvordan du møder andre. Er det med fuckfinger og irritation eller med smil og glæde. Hvor tror du, du får mest positiv respons og en gladere dag? Tænk over, hvordan du er overfor folk omkring dig. Er du en positiv person, ligegyldig eller en pine? Smil avler smil. Det samme gør negative vibrationer.

Kan vi hjælpe dig?

Hvad kan vi hos Racoon Rengøring & Ejendomsservice hjælpe dig med? Vi udfører ydelser såsom professionel trappevask og vinduespolering på Sjælland. Kontakt os og hør hvordan vi kan hjælpe dig. Du kan kontakte os på tlf.: 70 275 475 fra mandag til fredag mellem kl. 8-16.

Hvad er Ejendomsservice?

Hvad er ejendomsservice?

Hvad er Ejendomsservice? Hvad er ejendomsservice egentlig? Ejendomsservice omfatter en bred vifte af opgaver, der sikrer, at bygninger og fællesarealer på en ejendom vedligeholdes og fungerer optimalt. Ejendomsservice bidrager til at opretholde en høj standard i ejendommen, hvilket er essentielt for både ejere og brugere. Regelmæssig ejendomsservice også forlænger ejendommens levetid og reducerer driftsomkostninger, fordi…

Læs mere
Ejendomsservice og trappevask i 13 år.

En mere engageret tappevask findes ikke

Trappevask i 13 år: En mere engageret tappevasker findes ikke Tillykke Violetta Vi vil gerne tage et øjeblik til at fejre Violetta, som har været en uvurderlig del af vores team i hele 13 år. Som trappevasker har hun ikke kun sørget for, at vores kunders ejendomme altid fremstår rene og indbydende, men hun har…

Læs mere
Thomas sofa afsnit 2

Thomas sofa afsnit 1

Thomas’ Sofa – afsnit 1 Nyt koncept: Thomas’ Sofa Vi bryder barrierene ved at fjerne de højtidelige arbejdstitler! Det nye koncept Velkommen til vores nye koncept: Thomas’ sofa! Et koncept vi har udviklet, fordi det er på tide at bryde barrierene fra ledelse til medarbejdere. Vi er alle vigtige bidrag til kulturen i Racoon, og derfor…

Læs mere